Για τον Επισκέπτη

Ο Νεολιθικός Οικισμός της Αυγής βρίσκεται σε απόσταση 500 μ βόρεια από την πλατεία του ομώνυμου χωριού, 7 χλμ νότια από το Άργος Ορεστικό και 10 χλμ νοτιοδυτικά της Λίμνης Ορεστίδος.

Το λοφώδες ανάγλυφο και η απρόσκοπτη ορατότητα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα καθιστούν την αγροτική αυτή περιοχή θελκτική για τον επισκέπτη.

Η πρόσβαση στο Νεολιθικό Οικισμό, που υποστηρίζεται ικανοποιητικά από σχετική σήμανση πινακίδων, είναι εξαιρετικά εύκολη για πεζούς και οχήματα.

Οι επισκέπτες της περιοχής ενθαρρύνονται να αναζητήσουν τον αρχαιολογικό χώρο και να απολαύσουν το τοπίο σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Σύντομα πιστεύουμε ότι θα μπορούν να επισκέπτονται και ένα μεγάλο τμήμα του ανασκαμμένου χώρου του νεολιθικού χωριού, ο οποίος -για λόγους προστασίας των ευαίσθητων αρχιτεκτονικών και άλλων καταλοίπων που έχουν έρθει στο φως- καλύπτεται προσωρινά με στέγαστρα από αντιαισθητικές λαμαρίνες. Οι μελέτες που εκπονούνται για τη στέγαση και επισκεψιμότητα ενός τμήματος του προϊστορικού οικισμού χρηματοδοτούνται από το ‘Πρόγραμμα Θησέας’ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και υλοποιούνται από διαδημοτικό φορέα των Δήμων Άργους Ορεστικού και Αγίας Τριάδας σε συνεργασία με τη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Πριν όμως από τη σταδιακή ανάπλαση του νεολιθικού οικισμού για την απόδοσή του στο κοινό, οι επισκέπτες της Αυγής θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την πορεία και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος στο ΄Κέντρο Τεκμηρίωσης & Προβολής των Ανασκαφών Αυγής’, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και πρόκειται να λειτουργήσει πολύ σύντομα.

Για όσους, πάντως, ενδιαφέρονται να έχουν μια άμεση γνωριμία με το έργο μας και το αρχαιολογικό υλικό από το Νεολιθικό Οικισμό, τους προτρέπουμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για να οργανώσουμε επίσκεψη στον ενδιαφέροντα χώρο του Αρχαιολογικού Εργαστηρίου των Ανασκαφών μας, που στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αυγής.
 

Χρησιμοποιείστε τον  χάρτη κάτω για να προσανατολιστείτε.