H ιστορία μιας πέτρας
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015
στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΥΓΗΣ
Εκπαιδευτική δράση ‘Η ιστορία μιας πέτρας: από το ποτάμι … στο νεολιθικό σπίτι’
Η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Νεολιθικού Οικισμού Αυγής συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015 με την εκπαιδευτική δράση Η ιστορία μιας πέτρας: από το ποτάμι … στο νεολιθικό σπίτι. Η δράση στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με τα λίθινα εργαλεία πριν από 7000 χρόνια και τα διαφορετικά στάδια της ‘ζωής’ τους: από την εύρεση και τη συλλογή στη φύση της κατάλληλης πέτρας, τη μετατροπή της σε εργαλείο και τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκε από τους νεολιθικούς αγρότες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανακύκλωση των λίθινων εργαλείων, δηλαδή στο πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα παλιά εργαλεία τους, με νέους διαφορετικούς τρόπους.
Ο χαρακτήρας της δράσης είναι βιωματικός και συνδυάζει δραστηριότητες πεδίου (π.χ. συλλογή πρώτων υλών στον Αλιάκμονα), πειραματικές προσομοιώσεις (π.χ. επεξεργασία καρπών σε λίθινα εργαλεία) και αρχαιολογικά εργαστήρια (καταγραφή και σχέδιο εργαλείων).
Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 14-21 Μαΐου 2015, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ανασκαφών Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του ομώνυμου χωριού. Το πρόγραμμα αυτό οργανώνεται από την Eφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, συγκεκριμένα το Τμήμα Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας & Μουσείων, και την Επιστημονική Ομάδα Ανασκαφών Αυγής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής, που από το 2009 πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στην Αυγή και έχουν φιλοξενήσει περί τους 5.000 μαθητές.
H θεματική εκπαιδευτική δράση ‘Η ιστορία μιας πέτρας: από το ποτάμι … στο νεολιθικό σπίτι’ μπορεί να επαναληφθεί -και μάλιστα εμπλουτισμένη- και κατά τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο 2015 κατόπιν συνεννόησης των σχολικών μονάδων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (Δρ Γεωργία Στρατούλη 24670 88200 & 24670 44616) και με ερευνητές-εκπαιδευτές των Ανασκαφών Αυγής (κ. Τάσο Μπεκιάρη & κ. Νίκο Κατσικαρίδη 24670 44616 & 24670 97568).
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ