Μαθαίνοντας για την προετοιμασία της τροφής
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με τις τεχνικές προετοιμασίας της τροφής και μαγειρέματος στη Νεολιθική Εποχή και τον εξοπλισμό της νεολιθικής ‘κουζίνας’. Τα παιδιά ενημερώνονται για τους χώρους και τις συνθήκες μαγειρέματος στο Νεολιθικό Οικισμό της Αυγής, για τη διατροφή των νεολιθικών ανθρώπων και τις διαφορές της με το σήμερα, για τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στη Νεολιθική Εποχή για το μαγείρεμα και για τις αρχαιολογικές μεθόδους συλλογής διατροφικών καταλοίπων. Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε τροφοπαρασκευαστικές διαδικασίες: αλέθουν σιτάρι με τη χρήση λίθινων τριβείων και τριπτήρων, κοπανούν δημητριακά σε ξύλινο γουδί, ζυμώνουν αλεύρι και φτιάχνουν μικρές πίτες, που θα ψήσουμε σε λίθινες πλάκες. Επίσης, παρακολουθούν τη λειτουργία ενός πήλινου φούρνου, κατασκευασμένου με βάση νεολιθικά παραδείγματα, και το βράσιμο χυλού σε πήλινο αγγείο.
Πληροφορίες:
Ηλικίες: Μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού & Γυμνασίου.
Περίοδος υλοποίησης: Μάϊος-Ιούνιος & Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014.
Χώρος υλοποίησης: Αυγή Καστοριάς, Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής.