H ιστορία μιας πέτρας

6 May 2015

 Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015

στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΥΓΗΣ

 

Εκπαιδευτική δράσηΗ ιστορία μιας πέτρας: από το ποτάμι … στο νεολιθικό σπίτι’

 

Η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Νεολιθικού Οικισμού Αυγής συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015 με την εκπαιδευτική δράση Η ιστορία μιας πέτρας: από το ποτάμι … στο νεολιθικό σπίτι. Η δράση στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με τα λίθινα εργαλεία πριν από 7000 χρόνια και τα διαφορετικά στάδια της ‘ζωής’ τους: από την εύρεση και τη συλλογή στη φύση της κατάλληλης πέτρας, τη μετατροπή της σε εργαλείο και τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκε από τους νεολιθικούς αγρότες.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανακύκλωση των λίθινων εργαλείων, δηλαδή στο πως οι άνθρωποι  χρησιμοποιούσαν τα παλιά εργαλεία τους, με νέους διαφορετικούς τρόπους.

Ο χαρακτήρας της δράσης είναι βιωματικός και συνδυάζει δραστηριότητες πεδίου (π.χ. συλλογή πρώτων υλών στον Αλιάκμονα), πειραματικές προσομοιώσεις (π.χ. επεξεργασία καρπών σε λίθινα εργαλεία) και αρχαιολογικά εργαστήρια (καταγραφή και σχέδιο εργαλείων).

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 14-21 Μαΐου 2015, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ανασκαφών Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του ομώνυμου χωριού. Το πρόγραμμα αυτό οργανώνεται από την Eφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, συγκεκριμένα το Τμήμα Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας & Μουσείων, και την Επιστημονική Ομάδα Ανασκαφών Αυγής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής, που από το 2009 πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στην Αυγή και έχουν  φιλοξενήσει περί τους 5.000 μαθητές.

H θεματική εκπαιδευτική δράση ‘Η ιστορία μιας πέτρας: από το ποτάμι … στο νεολιθικό σπίτι’ μπορεί να επαναληφθεί -και μάλιστα εμπλουτισμένη- και κατά τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο 2015 κατόπιν συνεννόησης των σχολικών μονάδων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (Δρ Γεωργία Στρατούλη 24670 88200 & 24670 44616) και με ερευνητές-εκπαιδευτές των Ανασκαφών Αυγής (κ. Τάσο Μπεκιάρη & κ. Νίκο Κατσικαρίδη 24670 44616 & 24670 97568).

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ

Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία & Θράκη

30 March 2014

Στις 13-15 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε η 27η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη για το 2013 (ΑΕΜΘ), στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Ερευνητικού/Εκπαιδευτικού Προγράμματος "Μαθαίνοντας για την Παρασκευή της Τροφής στο νεολιθικό οικισμό Αυγής Καστοριάς".

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2011 & 2013 με κεντρικό ερευνητικό ζητούμενο τη μελέτη των πρακτικών προετοιμασίας της τροφής στη νεολιθική κοινότητα της Αυγής. Στόχος ήταν η παραγωγή αρχαιολογικής γνώσης μέσω της μελέτης του τεχνικού εξοπλισμού (λίθινα εργαλεία, πήλινα αγγεία, θερμικές κατασκευές) που χρησιμοποιούνταν σε καθημερινό επίπεδο στη νεολιθική Αυγή για την προετοιμασία της τροφής και για το μαγείρεμα. Βασικά στοιχεία του προγράμματος υπήρξαν οι πειραματικές προσομοιώσεις, που στόχευαν στην κατανόηση της κατασκευής και χρήσης του εξοπλισμού της νεολιθικής κουζίνας και η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών πληροφοριών σε βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, σχεδιασμένες για παιδιά και ενήλικες.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση

 

Δείτε την παρουσίαση

Μαθαίνοντας για την παρασκευή της τροφής

21 September 2013
 

Η ΚΘ’ ΕΠΚΑ και η επιστημονική ομάδα των ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΑΥΓΗΣ σας προσκαλούν σε ένα διήμερο βιωματικών δράσεων στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) στην Πλατεία της Αυγής, στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2013. Οι δράσεις έχουν θέμα τη νεολιθική τροφή, ειδικότερα τον εξοπλισμό της προϊστορικής κουζίνας και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν. Απευθύνονται σε μαθητές (Παρασκευή 27.9., πρωί) και ενήλικες (Παρασκευή 27.9. απόγευμα και Σάββατο 28.9. πρωί & απόγευμα) με τη συνεργασία αρχαιολόγων και αγγειοπλαστών, κατοίκων της περιοχής και μαστόρων της τροφής. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς, τη συμμετοχή του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Κατεβάστε το press kit της εκδήλωσης (περιέχει φωτογραφικό υλικό, το δελτίο τύπου και το πρόγραμμα)


Πρόγραμμα

Παρασκευή 27.09.2013, 09.30 – 13.00:

‘Τα γεύματα και ο εξοπλισμός της προϊστορικής κουζίνας: κατασκευή πήλινων αγγείων και άλεσμα δημητριακών’

Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της δ’, ε’ & στ’ τάξης δημοτικού σχολείου της ΠΕ Καστοριάς

Παρασκευή 27.09.2013, 17.00 – 20.30 & Σάββατο 28.09.2013, 10.00 – 13.30:

‘Η προετοιμασία της τροφής στη Νεολιθική Εποχή’

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Προετοιμασία & ζύμωμα πηλού, κατασκευή αγγείων με την τεχνική της ‘κουλούρας’, άλεσμα δημητριακών και οσπρίων με λίθινα τριβεία και τριπτήρες, κοπάνισμα δημητριακών σε γουδί, ζύμωση αλεύρων, ψήσιμοπιτών σε λίθινη πλάκα, κατασκευή πήλινου φούρνου.

Σάββατο 28.09.2013, 17.30 κ.ε.:

Πειραματικό ψήσιμο πήλινων αγγείων & αντικειμένων σε ανοιχτή φωτιά και μαγείρεμα φαγητού σε πήλινο σκεύος.


 

Πληροφορίες

24670 97568 (Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής)

694 7078575, gstratouli@gmail.com (Γ. Στρατούλη)

697 2030112 anasbek3@gmail,com (Τ. Μπεκιάρης)Επιμέλεια & οργάνωση προγράμματος

Δρ Γεωργία Στρατούλη

Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΤ – ΚΘ΄ ΕΠΚΑ 

Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Νεολιθικού Οικισμού Αυγής  

Σχεδιασμός & υλοποίηση προγράμματος

Νίκος Κατσικαρίδης & Τάσος Μπεκιάρης, αρχαιολόγοι 


Mε  τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Β. Ελλάδος, της κεραμέως Φανής Σκαμάγκη, της κας Βάσως Λιούση από το Νεστόριο Καστοριάς, του chef Παναγιώτη Τζιώτζη και την πολύτιμη βοήθεια των εργατοτεχνιτών της ΚΘ’ ΕΠΚΑ Παύλου Γάκου & Νίκου Πανταζόπουλου

Ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον και την βοήθειά τους τον Πρόεδρο της ΤΚ Αυγής κ. Γιάννη Βλάχο, φίλες και φίλους κατοίκους της Αυγής καθώς και τους αρχαιοφύλακες Στέλλα Κοντοπούλου και Νίκο Κοττεκίδη.


 

Eκπαιδευτικές Δράσεις

12 September 2013

Η ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς συνεχίζουν τις εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή την αρχαιολογική έρευνα στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, που απευθύνονται πρωτίστως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, επιδιώκεται η επικοινωνία της αρχαιολογικής έρευνας με το ευρύ κοινό, καθώς και η ενεργή συμμετοχή της στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμικού και εκπαιδευτικού τοπίου. 

Για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2013 προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Αυγή των πρώτων αγροτών», το οποίο εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο

 

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα μπορούν να επιλέξουν μια από τις ακόλουθες δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία των παιδιών: 

 
  
 
 
 
 
Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη (θα ανακοινωθούν σύντομα) θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες δράσεις:
 
 
 
 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα υλοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα 16 Σεπτεμβρίου-31 Οκτωβρίου. Οι δράσεις υλοποιούνται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ανασκαφών Αυγής και στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Αυγής. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα ή για διευκρινήσεις θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση μεταξύ των αρχαιολόγων-εκπαιδευτών και των Σχολείων.

Τηλ. Επικοινωνίας:

24670 97568 (Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής)  

6947 078575 (Δρ Γ. Στρατούλη, υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Ανασκαφών Αυγής)

6972 030112 (Τ. Μπεκιάρης, ερευνητής αρχαιολόγος & εκπαιδευτής)  

Επικοινωνήστε μαζί μας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο gstratouli@gmail.com (Γ. Στρατούλη) και στο anasbek3@gmail.com (T. Μπεκιάρης)

 

Η Διαχείριση του Θανάτου

22 June 2013

Η Διαχείριση του Θανάτου: Χώρος Ταφικής Πρακτικής στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής Καστοριάς

Στον πρόσφατο τόμο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2009, παρουσιάζεται η ταφική περιοχή του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς. Σε ανοιχτή περιοχή του νεολιθικού χωριού εντοπίστηκαν δέκα μικρά αγγεία, τα οποία περιείχαν μικρές ποσότητες καμένων ανθρώπινων οστών. Η μελέτη των αγγείων και των σκελετικών καταλοίπων σε συνδυασμό με στρωματογραφικά και ανασκαφικά δεδομένα, προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τις ταφικές πρακτικές στη νεολιθική περίοδο και, ειδικότερα, για τον τρόπο διαχείρισης του θανάτου από τη νεολιθική κοινωνία της Αυγής. 

 Kείμενο 

Powerpoint 

Εκπαιδευτικές δράσεις 2013

25 April 2013

Η ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς οργανώνουν για τέταρτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή την αρχαιολογική έρευνα στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, που απευθύνονται πρωτίστως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, επιδιώκεται η επικοινωνία της αρχαιολογικής έρευνας με το ευρύ κοινό, καθώς και η ενεργή συμμετοχή της στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμικού και εκπαιδευτικού τοπίου. 

Για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2013 προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

Για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Αυγή των πρώτων αγροτών», το οποίο εμπλουτίζεται φέτος με νέο περιεχόμενο

 

Για πρώτη φορά, τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα μπορούν να επιλέξουν μια από τις ακόλουθες δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία των παιδιών: 

 
  
 
 
 
 
 Τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες δράσεις:
 
 
 
 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα υλοποιηθούν κατά τα χρονικά διαστήματα 15 Μαΐου-14 Ιουνίου & 16 Σεπτεμβρίου-31 Οκτωβρίου. Οι δράσεις υλοποιούνται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ανασκαφών Αυγής και στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Αυγής. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα ή για διευκρινήσεις θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση μεταξύ των αρχαιολόγων-εκπαιδευτών και των Σχολείων.

Τηλ. Επικοινωνίας:

24670 97568 (Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής, διαθέσιμο από 13/5/2013 κ.ε.)  

6947 078575 (Δρ Γ. Στρατούλη, υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Ανασκαφών Αυγής)

6972 030112 (Τ. Μπεκιάρης, ερευνητής αρχαιολόγος & εκπαιδευτής)  

Επικοινωνήστε μαζί μας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο gstratouli@gmail.com (Γ. Στρατούλη) και στο anasbek3@gmail.com (T. Μπεκιάρης)

 

 

Εκπαιδευτικές δράσεις 2009-2012

10 April 2013

Στα πλαίσια της 26ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη (ΑΕΜΘ), που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η επιστημονική ομάδα των Ανασκαφών του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2009 έως το 2012. Στην ανακοίνωση παρουσιάστηκαν οι κοινωνικοί στόχοι του ερευνητικού προγράμματος, η σχέση της ανασκαφής με την τοπική κοινωνία και οι σχετικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στα δέκα χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος "Στην Αυγή των Πρώτων Αγροτών", το οποίο έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1500 μαθητές από το Νομό Καστοριάς. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια.

   

Διαβάστε το κείμενο

Δείτε την παρουσίαση

 

100 Χρόνια Προϊστορική Μακεδονία

11 January 2013

Στις 22-24 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Διεθνές Συνέδριο για τα 100 Χρόνια Έρευνας στην Προϊστορική Μακεδονία. Στα πλαίσια του συνεδρίου, μέλη της επιστημονικής ομάδας των Ανασκαφών του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής παρουσίασαν ανακοίνωση με τίτλο: Ενσωματώνοντας το παρελθόν, προσδιορίζοντας το παρόν, νοηματοδοτώντας το μέλλον: Πρακτικές δομημένης (εν-)απόθεσης στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής Καστοριάς.

Η ανακοίνωση εστιάζει στα περιεχόμενα λάκκων που εντοπίζονται στη νεότερη φάση του Νεολιθικού Οικισμού (Αυγή ΙΙΙ), διερευνώντας -μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων κατηγοριών αρχαιολογικού υλικού- τις κοινωνικές διαδικασίες, που οδήγησαν στη διαμόρφωση αυτών των αποθέσεων.

 

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης

Διαβάστε το κείμενο

Δείτε το ppt

 

 

 

Εκπαιδευτικές Δράσεις 2012

31 May 2012

  Τί είναι η αρχαιολογία; Πώς γίνονται οι ανασκαφές;

Πώς ζούσαν οι άνθρωποι 7000 χρόνια πριν, στη Νεολιθική Εποχή;

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘Στην Αυγή των Πρώτων Αγροτών’ θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για τρίτη χρονιά, από την Επιστημονική Ομάδα του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής σε συνεργασία με την ΚΘ΄ ΕΠΚΑ–ΥΠ.ΠΟ.Τ. & το Δήμο Καστοριάς. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Δημοτικού (προτείνεται η Δ΄, Ε΄ & Στ΄ Τάξη) & Γυμνασίου και υλοποιείται στο ‘Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ανασκαφών Αυγής’, στην Αυγή Καστοριάς.

Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 28 Μαΐου-10 Ιουνίου & 17 Σεπτεμβρίου-26 Οκτωβρίου 2012. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση μεταξύ των αρχιαολόγων-εκπαιδευτών και των Σχολείων. Τηλ. Επικοινωνίας: 2467097568 (Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής) / κιν. 6947078575 (κ. Γ. Στρατούλη). 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Διαβάστε το Ενημερωτικό Δελτίο

Επισκεφθείτε τα παρακάτω πεδία:

Πληροφορίες για τους Εκπαιδευτικούς (Κείμενα προετοιμασίας/στοιχεία επικοινωνίας)

Στην Αυγή των Πρώτων Αγροτών(Παρουσίαση προγράμματος)

Ιστολόγιο Ανασκαφών Αυγής(Φωτογραφίες Εκπαιδευτικού Προγράμματος)
 

 

Σπίτια & Αυλές

23 March 2012

Στα πλαίσια της 25ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη (ΑΕΜΘ), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η επιστημονική ομάδα των Ανασκαφών του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής παρουσίασε τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών, καθώς και τις κοινωνικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί. Η ανακοίνωση στόχευε στην προσέγγιση όψεων της καθημερινής ζωής στο Νεολιθικό Οικισμό, όπως αυτή αντιπροσωπεύεται μέσα από τα υλικά κατάλοιπα και τις επιχώσεις σε σπίτια & αυλές της οικιστικής φάσης ΑΥΓΗ Ι (β’ μισό 6ης χιλιετίας).


διαβάστε το κείμενο

 

δείτε την παρουσίαση